Freestyle Island
Solo-show by Jytte Høy
Exhibitions space: Ringsted Galleriet

Curatorial
Morten K Jacobsen


Det er en fornøjelse for Ringsted Galleriet at slutte forårssæsonen af med en separat-udstilling af Jytte Høy, der med sin titel Freestyle Island, emmer af forårskådhed og en lyst til det billedkunstneriske eksperiment. Freestyle Island, tager udgangspunkt i Høys tanker omkring Ringsted Galleriet som en ø, et rum, hvor der gives mulighed for at afprøve og eksperimentere med den kunstneriske praksis – og nå ja – så også lige til at vise værket fra 1993: Jeg tæller 5 med 4, som er en dekonstruktion af stole
og funktion.

Jytte Høy er uddannet fra Kunstakademiet i 1989, og har siden været en stor del af det kunstneriske miljø. Både som billedkunstner og som rektor på Det Jyske Kunstakadem igennem 11 år, har hun været med til at præge yngre generationer af billedkunstnere. Høy arbejder konceptuelt, oftesprogligt og skulpturelt og med træet som et af hovedmaterialerne. Der er en klassisk formgivning på spil i Høys oeuvre, men samtidig er der en interesse i at yde modstand påvores vanetænkning omkring værkkategorierne: et indrammet værk på væggen får en rummelig dimension, objekternes force, demonteres således at man ikke helt kan komme rundt. Alt bliver ikke afsløret, samtidig med at alt bliver blotlagt. Høys konceptuelle tilgang, ses også i selve værkpræsentationen; sokler hos Høy er ikke neutrale underspillede visningskasser, de råber og skriger op om deres funktion! Ligeså med vitrinerne, de er ikke neutrale prale-rum, de er en udvidelse af værket, en flamboyant sidekick bemalet lyserød, og lidt krukket trukket ind mod væggen, så man igen må forholde sig til, hvordan man ser på kunst.

På udstillingen Freestyle Island præsenterer Jytte Høy et værk, der peger 25 år frem, et værk der har ’ageret’ i en anden kontekst, men som nu får lov til at slå tonen an i samlingen af nye værker lavet specifikt til Ringsted Galleriet. Udgangspunkt for Freestyle Island har været atelieret og de begrænsninger der ligger i dét. Hvad kan man (gen)bruge?

Nogle mindre træskiver sættes sammen, i variationer over en begrænset form, det er et perceptorisk projekt: hvornår fungerer det visuelt? Siden transformeres atelierobjekterne til små bronzeobjekter, eleverede på en dominant industriel anordning.

På Ringsted Galleriet kan man også møde udfaldet af en underlig opstilling eller ‘situation’ affotograferet af Jytte Høy på et besøg til Pompei, som siden er blevet genskabt med forhåndenværende materialer, og så er der også den såkaldte trefod der trækkes ud af atelieret igen – fordi den er fed. Her er ikke en underkastelse for det dydige koncept, her er en lystbetonet udstilling.

Med udstillingsprogrammet de-co-lage! kigger vi på kunstens tilpasningsevne (eller mangel på samme), fra at være et marginaliseret rum forbeholdt de få, til at være et prestigiøst rum hvor kunstneren kan agere magtfuldt. Med dette program ønsker vi at indfange det enorme spænd, der er i kunstrummet. Fra det lille formelle nørderi, det politiske, til spektakulære magtdemonstrationer.

Press (in danish)

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Freestyle Island.jpg
 
 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 21.jpg

Citron Måne, 2016
(From Citrus suiten)
iron / terra cotta / 3D print with nylon
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 19.jpg

Efter Pompei, 2018
Wood (leftovers from Den Frie Udstillingsbygning, IKEA old sculpture etc.)
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 22.jpg

Tilfældets Linje, 2006
Photo / terra cotta / Table
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 20.jpg

Jeg tæller 5 med 4,1993
Legs from chairs
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 23.jpg

Efter Pompei, 2018
Wood (leftovers from Den Frie Udstillingsbygning, IKEA old sculpture etc.)
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 18.jpg

Freestyle Island, 2018
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 17.jpg

Freestyle Island, 2018
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 16.jpg

Freestyle Island, 2018
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 15.jpg

Freestyle Island, 2018
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 14.jpg

Freestyle Island, 2018
Jytte Høy

 
https://www.morten-jacobsen.info/files/gimgs/th-224_Video video 24.jpg

Model & Master, 2018
(Sculpture)
Bronze /galvanised iron / concrete

 
""